Хімія, фізика та технологія поверхні, 2024, 15 (4), 500-506.

Нові сорбенти для визначення якості алкогольних напоїв методом хроматографічного аналізу



DOI: https://doi.org/10.15407/hftp15.04.500

T. N. Kordzakhia, M. G. Zautashvili, L. G. Eprikashvili, N. V. Pirtskhalava, M. A. Dzagania, G. P. Tsintskaladze, T. V. Sharashenidze, A. G. Rakviashvili

Анотація


Запропоновано новий універсальний газохроматографічний метод ідентифікації токсичних домішок з метою покращення якісних показників лікеро-горілчаних виробів. Застосування хроматографічних методів у виноробстві характеризується деякими особливостями, які зумовлені, з одного боку, властивостями субстанцій як вони є, а з іншого – змінами у можливостях хроматографічних методів. Спосіб дозволяє визначити якість і хімічний склад алкогольної продукції, що певною мірою визначає можливість регулювання її якості на науковій основі. Модифікація представлених у роботі методів базується на використанні насадкових і капілярно-насадкових колонок. Вони в основному використовуються для кількісного аналізу, стабільні, характеризуються хорошою відтворюваністю і можуть використовуватися протягом року і більше. Для визначення оптимальних умов хроматографічного розділення досліджено декілька нерухомих рідких фаз – ПЕГ-300, ПЕГ-400, ПЕГ-20000, СЕ-30 та полімерний сорбент – Поропак-Q, Сепарон-ЦДА. Для досягнення поставленої мети була створена комбінована хроматографічна насадкова колонка              (Poropak-Q+SE-30) на основі принципів адсорбційної та розподільчої хроматографії. Проведено хроматографію дванадцятикомпонентної 0.1 % градаційної суміші (ацетон, оцтовий альдегід, бутанон-2, метанол, пропанол-2, етанол, бутанол-2, пропанол-1, ізобутанол, бутанол-1, кротоновий альдегід, ізопентанол). Аналіз проводили як в ізотермічному, так і в температурно-програмованому режимах. Хроматографічний метод, розроблений шляхом поєднання повітряно-адсорбційної та розподільної хроматографії (комбінована колонка), забезпечує можливість ефективної ідентифікації та максимального відділення шкідливих мікродомішок в алкогольних напоях.


Ключові слова


алкогольні напої; газова хроматографія; комбінована колонка; токсичні домішки

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


1. Savchuk S., Palacio C., Gil A., Tagliaro F., Kuznetsov R., Brito A., Appolonova S. Determination of the chemical composition of alcoholic beverages by gas chromatography-mass spectrometry. Journal Food Process. Preserv. 2020. 44(9): 4676. https://doi.org/10.1111/jfpp.14676

2. Savchuk S.A., Kolesov G.M. Chromatographic Techniques in the Quality Control of Cognacs and Cognac Spirits. J. Anal. Chem. 2005. 60(80): 752. https://doi.org/10.1007/s10809-005-0176-9

3. Lovyagin A.N., Shevchenko L.A., Pishchita I.V. Determination of fusel oils in the ethyl alcohol by gas chromatography and photometry. Zurnal Hromatograficnogo tovaristva. 2006. VI(1): 14.

4. Arbuzov V.N., Savchuk S.A. Identification of vodkas using ion- and gas-chromatography methods. J. Anal. Chem. 2002. 57(5): 428. https://doi.org/10.1023/A:1015413725953

5. Analyzing Alcoholic Beverages by Gas Chromatography.

6. Kordzakhia T.N. Doctoral(Chem.), Pirtskhalava N.V. PhD (Chem.), Zautashvili M.G. PhD (Chem.), Dzagania M.A. PhD (Chem.) Thesis. (Sevastopol. 2008). [in Russian].

7. Nguyen Quoc Thang, Le Van Tan. Determination of Methanol, Acetaldehyde, and Ethyl Acetate in Thousand Folds of Ethanol Sample by Headspace Gas Chromatography with Mass Spectrometry. Int. J. Anal. Chem. 2023. 2023: 1. https://doi.org/10.1155/2023/8851265

8. Andronikashvili T.G., Shatirishvili Sh.I. Zakalashvili G.N. The estimation of the Georgian wine materials quality by the method of chromatography. Zurnal Hromatograficnogo tovaristva. 2004. IV(3): 18.

9. Andronikashvili T.G., Shatirishvili Sh.I. Chromadistilation method for the composition of wine materials. Azerbaijan Chemical Journal. 2001. 1: 67.

10. Pirtskhalava N. PhD (Chem.), Zautashvili M. PhD (Chem.), Dzagania M. PhD (Chem.), Kordzakhia T. Doctoral (Chem.) Thesis. (Tbilisi. 2009). [in Georgian].

11. Mazzoni C., Tirard A., Boubetra A., Gorse A. Analytical methods and results in PTSs for phthalates in wines and spirits. Bureau Interprofessionnel d'Études Analytiques (BIPEA) - 189 rue d'Aubervilliers. 75018. PARIS. France.

12. Horak T., Olšovská J. Phthalates in beverages - A review. Kvasny prumysl. 2020. 66(3): 264. https://doi.org/10.18832/kp2019.66.264




DOI: https://doi.org/10.15407/hftp15.04.500

Copyright (©) 2024 T. N. Kordzakhia, M. G. Zautashvili, L. G. Eprikashvili, N. V. Pirtskhalava, M. A. Dzagania, G. P. Tsintskaladze, T. V. Sharashenidze, A. G. Rakviashvili

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.