Chemistry, Physics and Technology of Surface, 2013, 4 (3), 333-339.

Evaluation of the Structure and Quality of Food Emulsions Based on Coconut Oil by the Thermally Stimulated Depolarization



V. I. Zarko, G. E. Polischuk, O. V. Goncharuk

Abstract


The influence of nature and concentration of fat phase in food emulsions on relaxation processes of water domain has been investigated by thermally stimulated depolyarization.

Keywords


food emulsion; coconut oil; relaxation; water domain; thermally stimulated depolyarization

Full Text:

PDF (Русский)

References


1. Тепел А. Химия и физика молока. – Москва: Пищевая промышленность, 1979. – 623 с.

2. Горбатова К.К. Химия и физика молока. – Санкт-Петербург: ГИОРД, 2004. – 280 с.

3. Valenzuela A., Morgado N. Trans fatty acid isomers in human health and in the food industry // Biol. Res. – 1999. – V. 32, N 4.– P. 273–287.

4. Мусульманова М. Комбинированные молочно-растительные продукты // Молочная промышленность. – 2005. – № 5. – С. 72–73.

5. Арсеньева Т.П., Брусенцев А.А. Влияние массовой доли и типа жира на качество мороженого // Молочная промышленность. – 2000. – № 6. – С. 40–42.

6. Килара А. Заменители жира в производстве мороженого // Молочная промышленность. – 2000. – № 5. – С. 31–33.

7. Трубач И.Г. Кокосовое масло в производстве мороженого // Империя холода. – 2009. – № 2. – С. 12–14.

8. Лукіянчук Б.Я., Поліщук Г.Є. Розроблення способу отримання молочно-жирових емульсій для нормалізації продуктів на молочній основі. // Наукові праці. Матеріали VΙ Міжнародної науково-практичної конференції «Харчові технології – 2008». – Одеса, 2008. – С. 177–182.

9. Gun'ko V.M., Zarko V.I., Goncharuk E.V. et al. TSDC spectroscopy of relaxational and interfacial phenomena // Adv. Colloid Int. Sci. – 2007. – V. 131, N 1–2. – P. 1–89.

10. Гунько В.М., Туров В.В., Горбик П.П. Вода на межфазной границе. – Киев: Наукова думка, 2009. – 694 с.

11. Гороховатский Ю.А. Основы термодепо-ляризационного анализа. – Москва: Наука, 1981. – 176 с.

12. Борисенко Е.В., Алексеева Ю.А., Климова С.А. Физико-химические основы производства эмульсий // Пищевые ингрединты. Сырье и добавки. – 2002. – № 2. – С. 14–16.

13. Оленев Ю.А., Творогова А.А., Казакова Н.В., Соловьева Л.Н. Справочник по произ-водству мороженого. – Москва: ДеЛи принт, 2004. – 798 с.

14. Гончарук E.В., Зарко В.И., Полищук Г.Е. Влияние структурных факторов на процессы термостимулированной деполя-ризации воды в молочных продуктах с различным содержанием жира // Хімія, фізика та технологія поверхні. – 2013. – Т. 4, № 2. – С. 226–234.

15. Андрийко Л.С.,Зарко В.И., Гончарук E.В., Гунько В.М. Протонная проводимость и релаксационные процессы в системе пирогенный алюмокремнезем – вода (укр.) // Хімія, фізика та технологія поверхні. – 2012. – Т. 3, № 3. – С. 283–290.




Copyright (©) 2013 V. I. Zarko, G. E. Polischuk, O. V. Goncharuk

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.