Хімія, фізика та технологія поверхні, 2016, 7 (3), 337-343.

Вплив мікрохвильового низькоінтенсивного електромагнітного випромінювання на життєдіяльність клітин дріжджів у середовищі лимонної кислоти



DOI: https://doi.org/10.15407/hftp07.03.337

O. M. Lisova, A. N. Bagatskaya, S. N. Makhno, P. P. Gorbyk

Анотація


Представлено результати дослідження впливу лимонної кислоти різної концентрації (рН суспензії) в умовах екзогенного та ендогенного метаболізму з контролем газо- і тепловиділення в процесі життєдіяльності дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae, попередньо опромінених низькоінтенсивним електромагнітним випромінюванням різної частоти міліметрового діапазону. Показано, що невеликі концентрації лимонної кислоти (до 2 мг/мл) пригнічують ферментативний процес дріжджів лише на початковій стадії та активізують процеси життєдіяльності клітин, як опромінених, так і неопромінених. Суттєве збільшення тривалості та величини теплового ефекту за рахунок ферментації в присутності лимонної кислоти свідчить про більш повну засвоюваність вуглеводів.

Ключові слова


клітини дріжджів; лимона кислота; рН середовища; низькоінтенсивне електромагнітне випромінювання; резонансний ефект

Повний текст:

PDF

Посилання


1. Kovalenko O.I., Kivva F.V., Kalinichenko S.V., Kovorotny A.L. Features direct and mediating impact of electromagnetic fields of low intensity on plant seeds and micro-organisms. Radiophysics and Electronics. 2007. 12 (1): 273. [in Russian].

2. Turanska S.P., Turov V.V., Gunko V.M., Bogatyrev V.M. The water associates in partially dehydrated yeast on the surface of the hydrophobic silica. Surface. Chemistry, physics and technology of surface. (Kyiv: KM Academy, 2004). [in Ukrainian].

3. Surface water film in dispersed structures. Ed. Acad. ED Shchukin. (Moscow: MGU, 1988). [in Russian].

4. Parshina S.S., Golovacheva T.V., Kirichuk V.F., Afanasyeva T.N. New aspects of the clinical use of terahertz therapy at frequencies of molecular spectrum of nitric oxide in patients with angina. Millimeter waves in biology and medicine. 2009. 1–2: 5. [in Russian].

5. Vyzulina V.I. Ph.D. (Physical and mathematical sciences) Thesis.(Krasnodar, 2008). [in Russian].

6. Yanchevskii V.K., Kovalenko A.D., Yarovenko V.L. The accumulation of fermentation products at different pH molasses wort. Enzyme and alcohol promyshlennost. 1984. 1: 18. [in Russian].

7. Gorbyk P.P., Mazurenko R.V., Makhno S.N., Garkusha O.M., Bagatskaya A.N. Influence of superfine oxides and low-intensity electromagnetic radiation on the activity of biological systems Nanomaterials and nanocomposites in medicine, biology, ecology. (Kiev: Naukova Dumka, 2011). [in Russian].

8. Garkusha O.M., Makhno S.N., Bagatskaya A.N., Gorbyk P.P. Thermal effects during the immersion wetting of silica gel and the yeast cells during the formation of aqueous suspensions. Colloid Journal. 2010. 72(3): 323. [in Russian]. https://doi.org/10.1134/S1061933X10030063




DOI: https://doi.org/10.15407/hftp07.03.337

Copyright (©) 2016 O. M. Lisova, A. N. Bagatskaya, S. N. Makhno, P. P. Gorbyk

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.