Хімія, фізика та технологія поверхні, 2012, 3 (1), 102-107.

Нано- та мікроволокна, вилучені з кам'яновугільного пекового коксу



V. M. Shmalko

Анотація


З метою визначення механізму зародження і зростання наноструктур при коксуванні пеку виконано експериментальні дослідження з вилучення наночастинок із зразків промислового пекового коксу. Наночастинки досліджено методами електронної та оптичної мікроскопії (у водному середовищі та в сухому вигляді). Встановлено, що при зберіганні суспензій відбувається утворення (спіральних та зигзагоподібних) мікроволокон. Виявлено мікрострічки (які, імовірно, мають внутрішній канал) та зростки («їжаки»). Структури, які утворюються при самоорганізації наночастинок, можуть досягати 10 мм у довжину. Припускається, що зростання пласких мікроволокон відбувається при коксуванні пеку, а волокна призводять до виникнення анізотропії пекового коксу.

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Pang L.S.K., Vassalo A.V., Wilson M.A. Nature. 1991. 352. 480.

Pang L.S.K., Wilson M.A. Energy Fuels. 1993. 7. 436.

Wilson M.A., Patney H.K., Kalman J. Fuel. 2002. 81 (1). 5.

Шмалько В.М., Зеленский О.И., Толмачев Н.В., Шульга И.В. Образование углеродных наноструктур при коксовании углей // Углехим. журнал. – 2009. – № 3–4. – С. 37–41.

Shmalko V.M., Zelensky O.I. Karbo. 2010. 3. 130.

Каменев В.П., Иванов С.А. Технология получения композиционных материалов для хранения и транспортировки РАО и ОЯТ, повышения безопасности обращения с ними // Новые промышленные технологии. – 2009. – № 3. – С. 20–23.

Коксы нефтяные и пековые. Метод оценки микроструктуры. ГОСТ 26132-84. – Москва: Государственный комитет СССР по стандартам, 1984. – 48 с.

Топливо твердое минеральное. Методы определения химического состава золы. ГОСТ 10538-87. – Москва: ИПК Издательство стандартов, 1987. – 34 с.

Hurt R., Calo J., Hu Y. Nanostructures in coal-derived carbons. Division of Engineering Brown University Providence, RI 02912.– http://www.pdfebook4u.com/CARBONS.html.




Copyright (©) 2012 V. M. Shmalko

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.